Japanse tijgermug

Ik weet het: de recent in Nederland aangetroffen Aedes flavopictus heeft nog niet een geaccepteerde Nederlandse benaming. Het is een broertje van de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) en de optische verschillen zijn zo klein dat genetisch onderzoek meestal uitsluitsel moet geven welke van de twee soorten je onder je microscoop had.
De soortnaam, flavopictus, is een combinatiewoord uit het Latijn, waar flavus 'geel' betekent en pictus 'afbeelding' of 'tekening'. Denk aan het Engelse woord picture. Samen is dat te vertalen als 'geelgekleurd'. De soortnaam van zijn broertje, albopictus, is afgeleid van albus 'wit' en zijn wetenschappelijke naam kan dus vertaald worden als 'witgekleurd'. Dát is dus het grote verschil tussen de Aziatische (witgekleurde) tijgermug en de Japanse tijgermug, al is dat verschil zelfs voor wetenschappers lastig te onderscheiden.

De Japanse tijgermug is inheems in Japan en beide Korea's. Men onderscheidt zelfs een drietal ondersoorten (Aedes flavopictus flavopictus, Aedes flavopictus downsi en Aedes flavopictus miyarai), die zo'n beetje van noord naar zuid het leefgebied onderling verdeeld hebben.

Op 12 juni 2019 bleek dat in een muggenval bij Lelystad een exemplaar van de Japanse tijgermug werd aangetroffen. Die vallen werden daar geplaatst omdat in Lelystad een onverbeterlijke bandenhandelaar zit die weigert om zijn handel vooraf in het land van herkomst of in de container te laten ontsmetten.

Het is voor het eerst dat een Japanse tijgermug buiten diens natuurlijke leefgebied werd aangetroffen. De minister, gevoed door diens ambtenaren, meent dat de vondst van een Japanse tijgermug geen gevaar voor de volksgezondheid opleverde omdat Japanse tijgermuggen niet betrokken (lijken te) zijn bij het verspreiden van infectieziekten. De minister snapt het systeem dus niet: vrouwelijke muskieten steken, injecteren bloedverdunners, zuigen bloed op, vliegen weg, verteren het bloed en de hele cyclus begint opnieuw. Indien ooit iemand wordt gestoken, die een infectieziekte onder de leden heeft, dan is een epidemie zoals die van het Zikavirus of dengue niet ondenkbaar.

De minister heeft het draaiboek uit de kast getrokken en gaat de muskieten met extra vallen te lijf.