Koreaanse bosmug

En weer is Nederland een exotische muskiet rijker. Door het ongebreideld gesleep met oude autobanden is nu ook de Koreaanse bosmug (Aedes koreicus) in ons land aangetroffen.
De Koreaanse bosmug komt van oorsprong uit Oost-Azië. Volwassen Koreaanse bosmuggen zijn relatief groot en lijken sterk op de Japanse bosmug (Aedes japonicus). De Koreaanse bosmug is voornamelijk zwart met witte vlekken.

In Europa is deze soort invasief en al in meerdere streken lokaal gevestigd. In België werd de seze soort al in 2008 voor het eerst gesignaleerd op een niet nader aangeduide plaats, maar het betrof een nabijgelegen industrieel centrum[1]. We noemen geen namen, maar het is de agglomeratie Antwerpen. Ook de volgende jaren werden er exemplaren in hetzelfde gebied gevonden. In Noordoost-Italië vormt de Koreaanse bosmug al sinds 2011 een probleem, zo groot zelfs dat men de bestrijding er van maar heeft opgegeven[2].

In Europa is van deze mug nog geen overdracht van ziekten bekend. De soort voedt zich met het bloed van mensen, huisdieren en vee. Hij doet dat zowel bij dag als bij nacht. Hoewel de NVWA ietwat te geruststellend meldt dat het met de overdracht allerhandende vervelende ziektes wel mee zal vallen, is bekend dat de Koreaanse bosmug in ieder geval een vector is voor het Japanese encephalitis virus, hartworm bij honden en een potentiele vector voor allerhande andere virussen die door muskieten worden overgebracht.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft begin september 2021 acht larven van de Koreaanse bosmug aangetroffen in een monster genomen te Montfoort (Utrecht). Het was de eerste keer dat deze exotische muggensoort in Nederland werd gesignaleerd. De vondst werd gedaan op een broedplaats in de nabijheid van een bandenbedrijf tijdens de start van een bestrijding van de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) op deze locatie, waarmee de Koreaanse bosmug eveneens is bestreden. Beide soorten zijn waarschijnlijk door internationaal bandentransport in Europa terecht gekomen en hebben zich in een aantal landen gevestigd. Ze kunnen mogelijk populaties vormen in Nederland. De kans dat de in Nederland aangetroffen exotische muggen nu al ziekten overdragen, is verwaarloosbaar klein, probeert het RIVM ons hoopvol te overtuigen.

[1] Versteirt et al: Bionomics of the established exotic mosquito species Aedes koreicus in Belgium, Europe in Journal of Medical Entomology – 2012
[2] Montarsi et al: Distribution and habitat characterization of the recently introduced invasive mosquito Aedes koreicus [Hulecoeteomyia koreica], a new potential vector and pest in north-eastern Italy in Parasites and Vectors – 2013