Alleen vrouwelijke muskieten voeden zich met (ook menselijk) bloed, want zij hebben de energie en bouwstoffen in het bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes. Mannelijke muskieten halen het grootste deel van hun energiebehoefte uit plantensuikers uit de nectar van bloemen. Dus als deze mannelijke muggen een geschikte plant hebben gevonden, blijven ze meestal wel in de buurt van deze planten. Omdat de vrouwtjes mannetjes nodig hebben (en andersom) blijven ook de vrouwelijke muskieten in de buurt van die zo noodzakelijke bloemen.
Maar als die planten in de buurt van menselijke bewoning staan, weet je wat er gebeurt: de vrouwelijke muskieten vinden mensen een stuk makkelijker, voeden zich met menselijk bloed en daardoor kunnen allerlei exotische infectieziekten van mug op mens worden overgedragen. Een probleem van de muskiet is echter dat deze niet kilometers kan vliegen voordat zijn energie verbruikt is.
Volgens een nieuwe studie kan het verwijderen van de bloemen dus een eenvoudige manier zijn om de overdracht van die infectieziekten te verminderen[1].
De studie concentreerde zich op het verwijderen van de bloemen van de invasieve mesquiteboom (Prosopis juliflora), die inheems is in Midden- en Zuid-Amerika, maar eind jaren '70 en begin jaren '80 van de vorige eeuw als exoot in Afrika werd geïntroduceerd in een poging om de ontbossing om te keren. De mesquiteboom is een robuuste plant die snel groeit en in veel delen van de wereld een van de ergste invasieve planten is geworden. De struik beslaat inmiddels miljoenen hectaren op het Afrikaanse continent, waaronder landen als Mali, Tsjaad, Niger, Ethiopië, Soedan en Kenia. De boom gedraagt zich als onkruid en dringt dus ook dorpen binnen, waardoor ook de muskieten steeds dichter bij de mens zullen komen.
Het verwijderen van de bloemen rond sommige dorpen in Mali verminderde de lokale muskietenpopulatie met bijna 60%.
Dr. Gunter Muller, hoofdauteur, verklaarde: "Muskieten halen het grootste deel van hun energiebehoefte uit plantensuikers uit de nectar van bloemen, dus we wilden het effect testen wat het verwijderen van de bloemen van de mesquiteboom, een invasieve boom, zou hebben op lokale muskietenpopulaties. Onze resultaten tonen aan dat het verwijderen inderdaad de totale muggenpopulatie vermindert en tevens het aantal volwassen vrouwtjesmuggen in de populatie vermindert. Daarvan is bekend dat ze malariaparasieten op mensen overbrengen. Dit suggereert dat het verwijderen van de bloemen een nieuwe manier zou kunnen zijn om gebieden met een inherent hoge transmissie van malaria te verschuiven naar gebieden met een lage transmissie, waardoor eliminatie beter haalbaar wordt."
Opmerking: Met het 'verwijderen van bloemen' bedoelden de onderzoekers natuurlijk 'het kappen van die invasieve boom'. Twee vliegen in één klap. Je bent die rotbomen kwijt en tegelijkertijd die rotmuskieten.
Opmerking: Muskieten en steekmuggen uiteraard precies dezelfde organismen.
[1] Muller et al: The invasive shrub Prosopis juliflora enhances the malaria parasite transmission capacity of Anopheles mosquitoes: a habitat manipulation experiment in Malaria Journal - 2017. Zie hier.