De opkomst van de muskiet in Nederland

Er is drie jaar lang onderzoek gedaan bij een viertal bedrijven die gebruikte banden invoeren, opslaan en verwerken[1]. De bedrijven lagen verspreid over het hele land: Leeuwarden (noord), Amsterdam (west), Tilburg (zuid) en Nederweert (oost). Het (cumulatieve) aantal muskieten, die bij die bedrijven werd aangetroffen tussen eind mei en half september, werd in onderstaande grafiek verwerkt.
Tsja. Het blijkt dus duidelijk dat exotische muskieten, die potentieel dragers en overbrengers zijn van allerlei besmettelijke ziekten, behoorlijk aan een opmars bezig zijn.

Het onderzoek was het gevolg van een wijdverspreide uitbraak van het Usutu virus dat het voorlopig vooral op merels voorzien heeft, maar enkele gevallen van besmetting van de mens zijn intussen ook al gerapporteerd[2]. Patienten vertonen symptomen als neurologische signalen, koorts, huiduitslag, geelzucht of combinaties hiervan.

Het is daarom heel verwonderlijk dat de regering meent dat er niets aan de hand is en slechts op incidenten reageert.

[1] Rijks et al: Widespread Usutu virus outbreak in birds in the Netherlands, 2016 in Eurosurveillance - 2016. Zie hier
[2] Grottola et al: Usutu virus infections in humans: a retrospective analysis in the municipality of Modena, Italy in Clinical Biology and Infection - 2016